Keď babka varila a radila
Keď babka varila a radila
Lákavé vône, zaujímavé chute, vynikajúca atmosféra a objavovanie tradícií. To všetko a ešte omnoho viac mohli zažiť všetci, ktorí prišli v sobotu 12. júla 2014 do kultúrneho domu v obci. Práve tam sa totiž konalo tretie kolo kultúrno-spoločenskej akcie s názvom Babka varila a radila, ktorú organizovalo Krajské kulúrne stredisko v spolupráci s obcou Dlhé Pole.
Unikátna súťaž
Táto jedinečná súťaž vo varení receptov starých materí na celé popoludnie spojila obce z Bytčianskej doliny, ktoré sa snažili vykúzliť to najchutnejšie jedlo. Na úvod všetkých súťažiacich, ale aj hostí v sále privítala riaditeľka Krajského kultúrneho strediska Soňa Řeháková, starostka obce Dana Veveričíková a predseda poroty Roman Pekný. Potom sa súťažné tímy z Dlhého Poľa, Svederníka, Kotešovej, Jablonového, Súľova a družstvo zo zahraničia - Rožňov pod Radhošťem pustili do varenia. V pätách im bola trojčlenná porota, do ktorej okrem šéfkuchára hotela Villa Nečas v Žiline zasadla Anna Horčičáková z Podhoria a miestna kuchárka Júlia Červeňová.
Recepty starých materí
Kuchyňa, chodba aj miestnosti za hlavným pódiom boli plné surovín a ľudí, ktorí čistili, krájali, miešali, ale predovšetkým pridávali do svojich receptov niečo zo svojich rodín, domovov, tradícií. Niečo, čo je vzácne, ale pritom také všedné a jednoduché. Hoci podmienky neboli pre každé družstvo ideálne, napokon všetci pripravili pochúťky, ktoré očarili nielen porotu, ale aj miestnych ľudí. Svoje tímy prišli povzbudiť aj starostovia jednotlivých obcí.
Folklórne osvieženie
Sobota v kultúrnom dome však nebola len o varení. Počas popoludnia vystúpila folklórna skupina Súľovčanka zo Súľova, miestny folklórny súbor Drotár a dlhopoľskí heligonkári. Ľudová hudba okamžite chytila aj publikum. Ľudia ochutnávali, spievali, tancovali a dobrá nálada vládla v celej sále. Vyvrcholením podujatia bolo vyhlásenie výsledkov.
Víťaz nemusí byť len jeden
Keďže všetky recepty boli nielen chutné, ale aj jedinečné, vybrať len jedného víťaza bolo veľmi náročné. Napokon zvíťazilo družstvo z Jablonového, ktoré pripravilo kapustnicu so zemiakovými pagáčikmi a úhrabkové pagáčiky. Do veľkého finále však postúpil aj tím z Kotešovej a ich krúpna baba a tiež domáca skupina z Dlhého Poľa, ktorá uvarila posúchy s kyslou kapustou. Porota však pochválila a odmenila všetky družstvá a ich recepty budú publikované v knihe s príznačným názvom Babka varila a radila.